ÁSE Istenhegyi út - központi dojo - felnött edzés ÁSE Istenhegyi út - központi dojo - felnött edzés ÁSE Karinthy Gimnázium - ifi- és felnött edzés ÁSE Patrona Hungariae - gyerek-, ifi- és felnött edzés

Hanshi Julius Thiry

Nemcsak szakmai tudásáért, hanem a magyarországi shito-ryunak 1984 óta nyújtott támogatásáért is tiszteljük az Amerikai Egyesült Államokban élõ shihan Thiry Gyulát. Thiry Gyula Budapesten született 1938-ban. Mint lelkes korcsolyázó és bokszoló, a Hadsereg Boksz Klub csapatának tagjaként olyan olimpiai érmesekhez csatlakozott, mint Papp László.

Kezdetektõl fogva elitsportoló-képzésben részesült, megtanulhatta, milyen követelményekkel és privilégiumokkal jár az ötvenes években a legkiválóbb sportolók közé tartozni. Bár a sport révén hozzájuthatott a korban elérhetõ összes kedvezményhez, életmódja nem akadályozta meg a tizenhét éves fiatalembert abban, hogy felismerje a rendszer elnyomó jellegét. Thiry csatlakozott a szabadságharcosok hazafias csoportjaihoz.

Magyarországról útja elõször Ausztriába, majd Németországba vezetett, ahol elsõ találkozása a karatéval a véletlen mûve volt. Árnyékbokszolást gyakorolt éppen az egyetem tornatermében, amikor meglátta egy diáktársát, amint katamozdulatokat gyakorol.

 

Megkérdezte tõle, mire való mindez, majd felajánlotta, hogy mérjék össze a tudásukat. A diák legyõzte õt, de abban a pillanatban meg is gyõzte a karate értékeirõl. Európában a láb használata a verekedésben nem számított elegáns dolognak, csakhogy az ellenfelem azt csinált velem, amit akart, én meg ki voltam szolgáltatva neki. Ez elég is volt ahhoz, hogy a továbbiakban karatézni tanuljak boksz helyett", idézi fel a múltat Julius Thiry.

A tudásvágy sokféle ismeretanyag összegyûjtésére sarkallta, ezért Japánba, Okinawa szigetére is ellátogatott, hogy ott több éven át elmélyülhessen a karate mûvészetében. Osakában nem más, mint Teruo Hayashi mester fogadta tanítványául.

Egyetlen nem japánként a képzési folyamat nemcsak megterhelõ, hanem megalázó is volt számára, de ennek a folyamatnak aztán számottevõ következményei lettek az Egyesült Államok karateprogramjára nézve.

Jelenleg Thiry mester 9. fokozatú a Hayashi-ha shito-ryuban. Szakmai vezetõ pozíciókat töltött be e sportág három különbözõ szervezetében, és egészen visszavonulásáig az Össz-Amerikai Szövetség szakmai alelnöke volt.

Thiry alapította meg 1966-ban Seattle-ben Washington Állam Karate Szövetségét, a karateiskolák folyamatosan terjeszkedõ hálózatával, amely magas színvonalon felkészült karatékák ezreit bocsátotta ki, és több száz nemzeti és nemzetközi érmet szerzõ versenyzõvel büszkélkedhetett. 1972-ben, a párizsi világbajnokságon, hogy elõsegítse a legfiatalabb korosztályok bevonását a sportágba, 7 éves gyerekekkel mutatott be szinkron-katát. Ma a gyermekek képzése már elválaszthatatlan a karateklubok mûködésétõl mindenütt a világon. A nõk ugyancsak fontos tagjai a Washington Állami Karate Szövetség diáktagozatának, és egyúttal a legütõképesebb éremszerzõi az USA 18 éven felüli nemzeti válogatottjának, ami azzal is együtt jár, hogy a nõi karatékák példaképei lettek a fiatal amerikai nõk százezreinek. Ma a nemzeti szövetség tagjainak 40 százaléka nõ.

Julius Thiry karatebírói pályája a világ elsõ számú karatebírójának, Soke Teruo Hayashinak a felügyeletével indult el, és odáig fejlõdött, hogy Thiry Észak-Amerika és Latin-Amerika karatebírói tanácsainak elnöke lett: õ a felelõs az egész amerikai földrész bíróképzéséért. Mint világszerte elismert kata- és kumiteszakértõ, 2001-es visszavonulásáig több mint 17 éven át operatív vezetõje volt a Karate Világszövetség Bírói Tanácsának.

Az USA nemzeti csapatának edzõjeként tanítványának tudhatta az Egyesült Államok mindmáig egyetlen férfi kata-világbajnoki éremszerzõjét. Tanítványai 290 nemzetközi érmet szereztek, és eljutottak a legmagasabb helyezésekig az összes meghirdetett kategóriában. Egyetlen másik amerikai iskola sem volt ennyire eredményes és töretlenül fejlõdõ, s egyikük sem büszkélkedhetett ennyi nemzetközileg is sikeres sportolóval.

Thiry edzõi pályájában minden más tényezõnél fontosabb szerepet játszott az a következetesen végigvitt elv, hogy elsõdlegesen a karate-do mûvészetét, másodsorban pedig a sport többi erényét sajátíttatta el tanítványaival.

Támogatónk

Hunor vállalkozásreklam

Kapcsolat

Telefon: +36 30 914-0489

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

GDPR nyilatkozat

Az adatvédelmi nyilatkozatokat (MKSZ és ÁSE) a kapcsolódó linkeken elérhetőek!

Saturday the 30th. - Állatorvosi Shito-ryu Egyesület - 1977.