ÁSE Istenhegyi út - központi dojo - felnött edzés ÁSE Istenhegyi út - központi dojo - felnött edzés ÁSE Karinthy Gimnázium - ifi- és felnött edzés ÁSE Patrona Hungariae - gyerek-, ifi- és felnött edzés

Soke Teruo Hayashi

Hayashi mester a karate és a kobudo legendája. 1924-ben született Nara városában. Gyermekkorában judót tanult, amibol 3. dan övfokozatot ért el. Hayashi közvetlen tanítványa volt Kosie Kokuba és Mabuni mestereknek (Japánban kissé eltérõen Kunibának ejtik).

Abból a célból, hogy ne csak a Japánban mûvelt változatát ismerje meg, Hayashi 1955-ben a karate szülõhazájába, Okinawára utazott, hogy megismerje a karate gyökereit is. Itt karatét és fegyveres harcmûvészetet tanult Shoshin Nagaminétól, a matsubayashi shorin-ryu megalapítójától, valamint Kenko Nakaimától, aki a kevéssé ismert, de annál hatékonyabbnak tartott ryuei-ryu nevû, csak zárt családi körben tanított stílus mestere volt.

 

 

Nakaima csaknem egy év kemény próbálkozás után fogadta tanítványául Hayashit, aki így az elsõ kívülállóként tanulhatta meg és oktathatta az addig féltve õrzött stílust.

Hayashi a dojo választásának -nyugatiak számára- nagyon furcsa módját választotta. Besétált a dojoba és kihívta a senseit egy harcra. Ez természetesen felháborította a jelenlévő tanítványokat és ragaszkodtak jogukhoz, hogy megtanítsák kesztyűbe dudálni az idegent, mielőtt szeretett senseiük leereszkedne arra a szintre, hogy elfogadja egy kezdő kihívását. Ez a hozzáállás -egyesek szerint bátor mások szerint ostoba- egy régi megbecsült tradíció japán és okinawai kultúrákban. Dojo yaburi (kihívás) néven ismert. Bár ez manapság ritkán fordul elő, de mikor Hayashi fiatal volt, ez mindennapi gyakorlat volt. És a következőképpen működött...

A kihívónak először a legalacsonyabb rangú tanítványt kell legyőznie a dojoban. Ha a kihívó legyőzi a tanítványt, akkor jogot nyer a következő tanítvány kihívására és így tovább, amíg ki nem kap, vagy le nem győzi a dojo senpaiat (első számú tanítvány). Ekkor és csak ekkor szerzett jogot a sensei kihívására, de általában joga van a hely és az időpont kiválasztására, mint jutalom a korábbi erőfeszítéseiért.

Hayashi hírhedté vált és nagyon jó kumitéssé. Olyannyira, hogy dojok visszautasították kihívását és nem engedték be a dojoba. Persze voltak olyanok, akik elfogadták. Ha Hayashi kikapott, akkor beállt tanoncnak. Végül is mit tanulhatott volna olyanoktól, akiket legyőzött! Hayashi így gyűjtötte tudását és vívta ki az okinawaiak megbecsülését.

Hayashi kitartásának köszönhetően képes volt sok tapasztalatra szert tenni Okinawán. Főbb tanárai Okinawán Nagamine Shoshin és Nakaima Kenko voltak. Nagamine senseitől a Shuri és a Tomari származású katákat tanulta. Ezek a katák leginkább a hosszú állásokra és az ezek közötti gyors mozdulatokra összpontosít. Tőle tanulta Hayashi a fehér daru állást, a Hakkakut.

 Később Hayashi nagyon sok Ryuei-Ryu elemet épített be saját szisztémájába. Visszatérve Japánba Hayashi folytatta tanulmányait mesterénél, Kuniba senseinél. Shito-ryu tudásának zömét tőle tanulta. Ezek azok a Naha katák, amiket a Hayashi-ha Shito-Ryu ma is tanít. Hayashi volt Kuniba mester első számú tanítványa, ezért sensei Kuniba a halálos ágyán őt kérte meg, hogy vezesse tovább az iskoláját, míg kisebbik fia, Shogo el nem éri a vezetéshez szükséges életkort és érettséget. Eleget téve Kuniba sensei kívánságának, Hayashi lett az elnöke a Seishin-Kainak 1970-ig, amikor átadta az irányítást a jogos örökösnek, Shogo Kunibának, és megalapította saját stílusát, a Hayashi-ha Shito Ryut.

A Hayashi-ha shito-ryu fontos és elválaszthatatlan része jó néhány ryuei-ryu-formagyakorlat és más okinawai technika. Hayashi 1960-ban megalapította saját kobudo-iskoláját, a kenshin-ryut.

 Soke Teruo Hayashi volt a WUKO technikai igazgatója, amelyet később WKF (World Karate Federation) néven szerveztek újjá. Más hasonlóan fontos tisztségeket is elért: a WKF bírói testületének elnöke volt, a Japán Karate Szövetség pedig a 10. dant adományozta neki az elvégzett munkája és a karate érdekében tett erőfeszítései elismeréseképpen.

 Érdemes néhány szót szólni Hayashi mesterrel kapcsolatban a kobudóról is, amelynek szintén 10. danos mestere. A világ jó néhány rangos karateiskolájában a fegyveres harcművészetet a dan fokozathoz szükséges tudásként kezelik. A Hayashi mester által megalapított stílus neve kenshin-ryu kobudo, amelyet az okinawai tradicionális fegyveres stílusokban szerzett tapasztalatai alapján fejlesztett.

 A kobudo részei a bo (hosszú bot), a sai (villaszer), tonfa (cséplkama (japán sarló). A kobudót azért is érdemes megemlíteni, mert a Hayashi-ha shito-ryu világbajnokságnak (Karlstad, 2003) is a szerves része volt, így külön kategóriát indítottak fegyveres formagyakorlatban.

Hayashi mester 2004-ben távozott közülünk.

Támogatónk

Hunor vállalkozásreklam

Kapcsolat

Telefon: +36 30 914-0489

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

GDPR nyilatkozat

Az adatvédelmi nyilatkozatokat (MKSZ és ÁSE) a kapcsolódó linkeken elérhetőek!

Saturday the 30th. - Állatorvosi Shito-ryu Egyesület - 1977.