ÁSE Istenhegyi út - központi dojo - felnött edzés ÁSE Istenhegyi út - központi dojo - felnött edzés ÁSE Karinthy Gimnázium - ifi- és felnött edzés ÁSE Patrona Hungariae - gyerek-, ifi- és felnött edzés

Soke Kenwa Mabuni

A Shito-Ryu iskolát Soke Kenwa Mabuni alapította (1890-1952). Mabuni, mint sok más régi karate mester, az okinawai harcos kasztból származott. A Mabuni család tagjai az okinawai családok szolgálatában álltak több száz évig. Mabuni képzését leginkább két mester végezte. 13 éves korában Mabuni Yasutsune „Ankou” Itosu (1830-1915) tanítványa lett.

Itosu okinawai Shuri-Tet tanított és neki tulajdonították a pinan kata kifejlesztését, továbbá az ő érdeme a korai karate okinawai iskolai rendszerbe szervezése. Itosu az egyik leghíresebb okinawai karate mester tanítványa volt, Sokon Matsumura (1792-1887), a Shorin-Ryu megalapítójáé.

Azt mesélik, hogy Itosu szoros kapcsolatot épített ki a fiatal Mabunival és megtanította neki az általa ismert 23 katát. Itosu halála után, 1915-ben, Mabuni lett az Itosu iskola második mestere.

Építtetett egy szentélyt volt mestere sírja előtt, aminek a közelében lakott egy évig és finomította katait.

 

Tizenéves korában Mabuni Kanryo Higa(ashi)onna (1853-1915)  tanítványa is volt. Kanryo Naha-Te-t tanított, ami egy erős kínai befolyás alatt álló karate stílus. Mabuni barátján, Chojun Miyagin (aki később megalapította a Goju-Ryut), keresztül ismerkedett meg Higaonnaval.

Érdekesség, hogy a 20-as években Mabuni Miyagival közösen egy Ryukyu Tode Kenkyu nevű dojoba járt, az „Okinawai Karate Kutató Klub”-ba. Ebben a dojoban sok különböző hátterű mester edzett együtt és Mabuni itt tanult egy pár Fukien provinciai Fehér Daru Kung Fut a legendás Woo Yin Gue mestertől, egy kínai tea árustól Okinawan. Ezek a tanítások a Rohai és Nipaipo kataban épültek bele a későbbi Shito-Ryuba.

{mosimage}Ez idő tájt Mabuni egy elismert rendőrtiszt lett és gyakran járt Japánba, ahol Funakoshi tanítását követte 1922-ben. 1929-ben Mabuni véglegesen átköltözött Osakaba. Nem sokkal letelepedése után a japán harcművészetek, a Butokukai, vezetői kötelezővé tették, hogy minden karate iskolának a stílus neve alapján kell regisztráltatnia magát. Eredetileg Mabuni Hankonak nevezte stílusát, ami fél-erős jelentést takar, de a 30-as évektől a Shito-Ryu nevet használta.
A kínai írásjeleknek (kanji), melyekkel az okinawai családok nevét írták, 2 kiejtése van: „Shi” vagy „Ito”, az Itosu-ból és „To” vagy „Higa” a Higaonna-ból. Mabuni eredeti két mestere nevének első két írásjelét összerakva jutott el a „Shito” névhez, így nyilvánította ki mesterei befolyását stílusa megformálásában.
Mabuni 1952-ig lakott Osakan, egész életét a karaténak szentelve.

Támogatónk

Hunor vállalkozásreklam

Kapcsolat

Telefon: +36 30 914-0489

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

GDPR nyilatkozat

Az adatvédelmi nyilatkozatokat (MKSZ és ÁSE) a kapcsolódó linkeken elérhetőek!

Saturday the 30th. - Állatorvosi Shito-ryu Egyesület - 1977.